Oevergras en Oeverbos

De centrale groene as waardoor de wijk ontsloten wordt is kenmerkend voor dit plan. Een water- en groenrijke zone met weelderig, natuurlijk ingerichte oevers met bloeiende planten waarin verschillende (water)dieren hun plekje kunnen vinden. De bebouwing aan deze groene drager heeft een informeel en ruime stedenbouwkundige opzet en is hiermee de basis voor de landelijke sfeer en het dorpse karakter van deze buurt.  

opdracht

Architectonisch ontwerp en technische uitwerking

opdrachtgever

Zegheweg B.V.

plaats

Woudenberg

aannemer

Bouwbedrijf R. van de Mheen B.V

adviseurs

Bouwadvies Van der Breggen (constructies) Duinwijck B.V. (bouwbesluit)

fotografie

bronvermelding tekst

This is some text inside of a div block.

‘De samenwerking met Roordink Architecten ervaren wij altijd als zeer prettig. De korte communicatielijnen spreken ons zeer aan, de geleverde input wordt altijd treffend vertaald in het ontwerp.’

Walter Vonk, ontwikkelaar Bouwbedrijf R. van de Mheen B.V.

De wijk kenmerkt zich door typerende hoofdvormen, afgedekt door kappen met rijke overstekken. Op stedenbouwkundige ankerpunten in de wijk zijn architectonische accenten ingezet. Kenmerkend voor deze woningen zijn de hoogwaardig gedetailleerde gevelopeningen met bakstenen kaders of verticale houten stijlen die zorgen voor veel textuur in de gevel. Bij elke woning is veel aandacht besteedt aan de rijke detaillering en materiaalkeuze. Hierbij is het uitgangspunt dat deze duurzaam en natuurlijk moet zijn en een bijdrage levert aan het landelijke en dorpse karakter van de wijk. Op deze wijze is er gekozen voor prachtige genuanceerde bakstenen, houten kozijnen en keramische dakpannen of een rieten dak. Dit alles is zorgvuldig samengesteld op basis van een eigentijds kleurenpallet.

In een ander deel van de wijk uit de architectuur zich met name in de topgevels. Afgewerkt met gevelpannen zorgen deze voor kloeke volumes waarbij de kappen uitlopen in ruime goten. Rijk gedetailleerde gevelopeningen zorgen voor een mooie inval van daglicht en bieden uitzicht op de ruime tuinen en het vele groen dat de buurt rijk is. De rijkdom aan detaillering en het spel van verschillende gedempte baksteen-kleuren en texturen zorgt voor een ingetogen chique architectuur.